Projekti

Izgradnja trans pokreta u Crnoj Gori – Planet Romeo Foundation

U toku mjeseca juna, Spektra je dobila svoj prvi projekat – Izgradnja trans pokreta u Crnoj gorifinansiranog od strane Planet Romeo Foundation.

Cilj ovog projekta je davanje doprinosa izgradnji pokreta transrodnih, rodno varijantnih i interpolnih osoba.

Uzevši u obzir da u cilju okupljanja zajednice, organizovanja, razvijanja vještina, inicijativa i znanja potrebnih za zajedničko i strateško djelovanje, trans zajednici je neophodna izgradnja kapaciteta, osnaživanje same zajednice i kreiranje akcija i aktivnosti koje polaze od zajednice i služe zajednici.

Mi vjerujemo u promjenu koja dolazi iz same zajednice.

Kako bi trans zajednica postala jak pokret, potrebno je postojanje prilike za njenim okupljanjem i rastom u sigurnim prostorima, kako bi se identifikovala ključna polja koja zahtijevaju dodatnu edukaciju i razvijanje vještina za aktivizam, a zatim i razvile konkretne strategije budućih akcija koje će donijeti promjene u stavovima prema trans, inter i rodno varijantnim osobama, kako u LGBTIQ zajednici, tako i u opštoj populaciji.

Kroz projekat je planirano održavanje 3 treninga za trans zajednicu, koja će se baviti temama roda, pola i seksualnosti, zatim aktivizmom za ljudska prava transrodnih, rodno varijantnih i interpolnih osoba, ali i važnosti brige o sebi i svom mentalnom i fizičkom zdravlju, prevenciji sagorijevanja u aktivizmu i alatima pružanja vršnjačke podrške. Nakon završetka edukacije, polaznici/e treninga će samostalno implementirati aktivnosti smišljene na treninzima, a koje će uključivati radionice, akcije vidljivosti i umjetničke projekte.

PlanetRomeo-Foundation-Logo                                                            SpektraLogo-05

Written by asocijacijaspektra

Asocijacija "Spektra" je jedina trans organizacija u Crnoj Gori koja se bavi zaštitom i promocijom ljudskih prava transrodnih, rodno varijantnih i interpolnih (TIRV) osoba, osnovana u martu 2017 godine. Vizija Spektre je društvo u kojem sve osobe uživaju jednaka prava i tretman, te u kojem su svi naši identiteti i tijela poštovani, a naše razlike slavljene. Naša misija je da stvorimo jak, vidljiv, javno prepoznat pokret trans, inter i rodno varijantnih (TIRV) osoba koje će imati uticaja u odlučivanju o svojim ljudskim pravima i biti pokretačka snaga koja će dovesti do potpunog poštovanja ljudskih prava TIRV osoba i donijeti poboljšanje kvaliteta života TIRV osobama u Crnoj Gori. “Spectra” is the only trans-led organization in Montenegro, founded in March 2017. Our vision is a society where all persons enjoy equal rights and treatment and all identities and bodies are respected. Our mission is to create a strong, visible and influential movement which will aim to bring a complete respect of human rights of trans and intersex persons.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: