Izgradnja trans pokreta u Crnoj Gori – Planet Romeo Foundation

U toku mjeseca juna, Spektra je dobila svoj prvi projekat – Izgradnja trans pokreta u Crnoj gorifinansiranog od strane Planet Romeo Foundation.

Cilj ovog projekta je davanje doprinosa izgradnji pokreta transrodnih, rodno varijantnih i interpolnih osoba.

Uzevši u obzir da u cilju okupljanja zajednice, organizovanja, razvijanja vještina, inicijativa i znanja potrebnih za zajedničko i strateško djelovanje, trans zajednici je neophodna izgradnja kapaciteta, osnaživanje same zajednice i kreiranje akcija i aktivnosti koje polaze od zajednice i služe zajednici.

Mi vjerujemo u promjenu koja dolazi iz same zajednice.

Kako bi trans zajednica postala jak pokret, potrebno je postojanje prilike za njenim okupljanjem i rastom u sigurnim prostorima, kako bi se identifikovala ključna polja koja zahtijevaju dodatnu edukaciju i razvijanje vještina za aktivizam, a zatim i razvile konkretne strategije budućih akcija koje će donijeti promjene u stavovima prema trans, inter i rodno varijantnim osobama, kako u LGBTIQ zajednici, tako i u opštoj populaciji.

Kroz projekat je planirano održavanje 3 treninga za trans zajednicu, koja će se baviti temama roda, pola i seksualnosti, zatim aktivizmom za ljudska prava transrodnih, rodno varijantnih i interpolnih osoba, ali i važnosti brige o sebi i svom mentalnom i fizičkom zdravlju, prevenciji sagorijevanja u aktivizmu i alatima pružanja vršnjačke podrške. Nakon završetka edukacije, polaznici/e treninga će samostalno implementirati aktivnosti smišljene na treninzima, a koje će uključivati radionice, akcije vidljivosti i umjetničke projekte.

PlanetRomeo-Foundation-Logo                                                            SpektraLogo-05

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s