Saopštenje povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja

10. oktobra, Svjetska zdravstvena organizacija obilježava Svjetski dan mentalnog zdravlja, prilikom čega je posebna pažnja posvećena prevenciji, podizanju svijesti i liječenju mentalnih poremećaja. Kada se pokreće diskusija o mentalnom zdravlju, veoma je važno posebnu pažnju posvetiti grupama koje se zbog različitih oblika nasilja i opresija nalaze na marginama, kao što su lezbejke, gej muškarci, biseksualne, transrodne, rodno varijantne i interpolne osobe.

Članovi/ce marginalizovanih grupa suočeni/e su s jedinstvenim izazovima u društvu u kojem žive, zbog svojeg specifičnog socioekonomskog statusa, te svoje različitosti, koja je bazirana na rodu, seksualnosti, klasi, pripadnosti određenoj nacionalnog, etničkoj ili vjerskoj grupi. Svakodnevno susrijetanje sa predrasudama i diskriminacijom od strane društva, te doživljavanje psihičkog, fizičkog i/ili seksualnog nasilja, nas, LGBTI osobe, dovodi često u situaciju da smo primorani/e da živimo živote u strahu, sramu i skrivanju.

Najnovija analiza koja je obuhvatila podatke 35 studija iz 10 zemalja, potvrđuje da su LGBTI mlade osobe u mnogo većem riziku od suicida od svojih heteroseksualnih i cisrodnih vršnjaka/kinja, čak 3 puta više. Transrodne mlade osobe su čak u 6 puta većem riziku od suicida, zbog intenzivnosti nasilja koje proživljavaju. Čak je i Svjetska zdravstvena organizacija objavila izvještaj o stopi suicida u kojem je jasno navela LGBT osobe kao jednu od najranjivijih grupa.

Upravo iz navedenih razloga, smatramo da je važno što veću pažnju posvetiti radu na umanjenju diskriminacije i stigme sa kojom se suočavaju LGBTI osobe, naročito transrodne i interpolne osobe čija se patologizacija i dalje dešava, a nasilje se intenzivira sa povećanjem naše vidljivosti i našim osnaživanjem.

Transrodnost se do jula 2018. godine smatrala mentalnim poremećajem što je uticalo na dodatnu stigmatizaciju i diskriminaciju trans osoba, te je smanjilo povjerenje trans osoba u institucije i povećalo opresiju, koja je uticala na sve sfere naših života. Dugogodišnji period patologizacije naših identiteta i tijela završen je kada je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zvanično potvrdila, kroz reviziju Međunarodne klasifikacije bolesti, da transrodni identiteti ne spadaju više u oblast mentalnih poremećaja. Na ovaj način otvoren je put ka boljoj zaštiti i poštovanju prava na samoodređenje i tjelesni integritet trans i rodno varijantnih osoba. Međutim, interpolna stanja su još uvjek izrazito patologizovana, što dovodi do kršenja prava na tjelesni integritet interpolnih osoba, a samim tim i značajnog ugrožavanja njihovog mentalnog zdravlja.

Pružanje podrške LGBTI osobama, te našim porodicama, od krucijalnog je značaja za naše sigurno i poštujuće postojanje u društvu. Ovim putem pozivamo svakog/u pojedinca/ku, kao i nadležne institucije, te organizacije koje se bave promocijom i zaštitom ljudskih prava, da u cilju obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja ulože svoje napore i daju doprinos podizanju svijesti društva o neophodnosti zaštite, a samim tim i očuvanja mentalnog zdravlja LGBTI osoba.

Asocijacija Spektra

Queer Montenegro

Spektra u bojiQueer_logo-01

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s