Uručenje nagrade za doprinos ljudskim pravima

photo_2018-12-11_08-24-31

10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava, Asocijacija Spektra je zajedno sa Centrom za ženska prava, dobila nagradu za doprinos ljudskim pravima u 2018. godini, koju je uručila Daliborka Uljarević, direktorka Centra za građansko obrazovanje, na otvaranju Festivala ljudskih prava „Ubrzaj 2018“. Prilikom uručivanja nagrade ona je rekla:

„Oni su se naizgled pojavili iznenada. Nas su osvojili svojom autentičnošću i iskrenošću, vjerom da će dobiti borbu za svoja prava koja se ne viđa više tako često u društvu sa mnogo izgubljenih ljudskopravaških bitki, emocijama koje nisu krili dok su se otvarali prema javnosti, ljubavlju kojom su zračili za sve druge i drugačije, veličinom praštanja i u odnosu na one koji su se ogriješili o njih. A zapravo su oduvijek bili tu oko nas. Nismo ih vidjeli jer su se skrivali, prestrašeni i posramljeni zato što nisu mogli biti ono što jesu. Danas ih vidimo. Danas su to što jesu – transrodne osobe, uspravni, ponosni i nasmijani … Naše kolege i koleginice iz Asocijacije SPEKTRA koji su mnoge rasplakali na nedavnom Prajdu. Oni se drže zajedno pa će nam se tako i pridružiti – Jovan, Hana, Marija, Katja, Teodor, Vuk, Lara, Nikoleta i Nikola, a nagradu će primiti u ime Spektre se obratiti Jovan Ulićević.“
Tokom primanja nagrade, naš Jovan Ulićević je poručio:


Kada smo saznali da ćemo dobiti nagradu za doprinos ljudskim pravima i društvenom aktivizmu – moram priznati da, iako smo svjesni koliko sebe dajemo kad je u pitanju aktivizam za ljudska prava trans osoba, ali i generalno aktivizam za bolje društvo u Crnoj Gori, osjećaj priznanja i prepoznavanja vrijednosti našeg rada je neprocjenjiv.

Kad ste trans osoba u crnogorskom društvu sa prepoznavanjem ćete se susresti u onim situacijama u kojima vas neko tuče, psuje, vrijeđa ili pljuje, samo zbog toga što ste drugačiji. Ono što smo mi, kao trans osobe odlučili da uradimo jeste da odbijemo da pristanemo na to, i da našu različitost, koja je često percipirana kao naša mana, prikažemo kao svoju vrlinu i snagu.

Kada smo održali perfomans „Maske” tokom Neđelje Ponosa, nas 10 je stojalo na Trgu Nezavisnosti, hrabro, ponosno, ali i uplašeno, pod stresom, suočeno sa izloženošću možda više nego ikad ranije. Kad je performans završio, mlada Romkinja nam je prišla i rekla nam je – Moram da vam kažem da sam jako ponosna na vas, što ste ljudi koji se bore za sebe u ovom društvu. Vi dajete snagu nama ostalima da se borimo za sebe. Prepoznavanje koje smo u tom momentu dobili je bilo jednako ovome i drago nam je što naše društvo prepoznaje koliko je važno zauzeti se za sebe, za one koje volimo i za društvo u cjelini.

Zato želimo da ova nagrada bude poruka svima nama, da samo treba da se usudimo da uzmemo svoju različitost i učinimo je svojom najponosnijom osobinom, da imamo pravo da preispitujemo, kritički razmišljamo, oblikujemo nove vrijednosti koje želimo da naše društvo njeguje, a to su vrijednosti ujedinjenog djelovanja u kreiranju društva koje je sigurno za sve nas. Mi znamo kako je biti na margini, koja je za nas mjesto bola, ali i mjesto otpora i promjene.

Za kraj, želim da zahvalim svim organizacijama i pojednicima/kama, koje su svojom beskrajnom podrškom zaslužne za postojanje trans pokreta u Crnoj Gori – ženskim organizacijama koje su prepoznale važnost stojanja zajedno u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja, organizacijama osoba sa invaliditetom, omladinskim i Romskim organizacijama – zajedno činimo pokret koji se bori za ljudska prava. Prije svega želimo da zahvalimo ljudima iz Kvir Montenegra i Juventasa, koje su majke naše Spektre. Bez vas i vaše podrške, mnoge stvari ne bi bile moguće i želimo da znate da nikad nećemo zaboraviti odakle smo krenuli.

Hvala.

Izvor: PR Centar

IMG_9847IMG_9846IMG_9839IMG_9833IMG_9828

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s