Asocijacija “Spektra”, nevladina organizacija koja se bavi zaštitom i promocijom ljudskih prava transrodnih, rodno varijantnih i interpolnih osoba, organizovaće izložbu fotografija žena i trans osoba „Kad svane“, koja će se održati u galeriji „Art“, na Trgu Republike br.1 u srijedu, 6. marta 2019. godine, sa početkom u 19.00 h. Izložba „Kad svane“ se organizuje u okviru programa „Bit protesta“ koji povodom 8. martovskog marša organizuju Centar za ženska prava / Women's Rights Center i ANIMA.

Žene, transrodne, rodno fluidne, nebinarne i kvir osobe u Crnoj Gori, u kojoj vladaju i dalje jake rodne, patrijarhalne norme, doživljavaju nasilje u raznim oblicima, počevši od porodice, škola, posla, na ulici. Naša tijela, kao i naši identiteti, još uvjek postoje pod jakim stegama kontrole sistema i društva. Izložba predstavlja seriju priča žena i trans osoba iz Crne Gore, koje kroz svoje fotografije govore o uticaju društva na naše živote, ali i prihvatanju sebe koje dolazi tek nakon odbacivanja društvenih okova. Rodna ravnopravnost u Crnoj Gori, ne može biti postignuta bez sagledavanja izvora opresije svih rodnih identiteta unutar patrijarhata, te jasnim i odlučnim zalaganjem za društvenu, institucionalnu, kulturnu i političku rodnu jednakost.

Ovim putem Vas pozivamo da Vašim prisustvom date podršku ljudskim pravima žena i trans osoba, te date doprinos poštovanju naših ljudskih prava u Crnoj Gori i našem zalaganju za punu jednakost, prihvatanje svih rodnih identiteta i poštovanje različitih iskustava koje čine naše društvo.

Asocijacija Spektra

53285615_2122521741173872_1307763369209495552_o

Written by asocijacijaspektra

Asocijacija "Spektra" je jedina trans organizacija u Crnoj Gori koja se bavi zaštitom i promocijom ljudskih prava transrodnih, rodno varijantnih i interpolnih (TIRV) osoba, osnovana u martu 2017 godine. Vizija Spektre je društvo u kojem sve osobe uživaju jednaka prava i tretman, te u kojem su svi naši identiteti i tijela poštovani, a naše razlike slavljene. Naša misija je da stvorimo jak, vidljiv, javno prepoznat pokret trans, inter i rodno varijantnih (TIRV) osoba koje će imati uticaja u odlučivanju o svojim ljudskim pravima i biti pokretačka snaga koja će dovesti do potpunog poštovanja ljudskih prava TIRV osoba i donijeti poboljšanje kvaliteta života TIRV osobama u Crnoj Gori. “Spectra” is the only trans-led organization in Montenegro, founded in March 2017. Our vision is a society where all persons enjoy equal rights and treatment and all identities and bodies are respected. Our mission is to create a strong, visible and influential movement which will aim to bring a complete respect of human rights of trans and intersex persons.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: