Izložba Kad svane inspirisana različitim ljudima koji se bore za slobodu u crnogorskom društvu

Podgorica, PR pres servis – Izložba fotografija „Kad svane“, autorke Marije Jovanović, koja je otvorena u podgoričkoj galeriji „Art“, govori o ženama i trans osobama, uticaju društva na njihove živote, ali i njihovom prihvatanju sebe, koje, kako je saopšteno, dolazi tek nakon odbacivanja društvenih okova.

Izložba „Kad svane“ je organizovana u okviru programa „Bit protesta“ koji povodom 8. martovskog marša organizuju Centar za ženska prava / Women’s Rights Center i ANIMA.

Autorka izložbe „Kad svane“, Marija Jovanović, kazala je da je izložba inspirisana različitim ljudima koji se, kako je istakla, na svoj način bore za slobodu u crnogorskom društvu.

„Jako je teško biti svoj u društvu, koje vas konstantno pritiska i tjera u okvire, kojih ne želimo da se držimo, jer ih ne osjećamo kao svoje. Htjela sam da prikažem priču tih ljudi i da se njihovi glasovi čuju. Takođe, htjela sam da prikažem različite strane i šta znači biti žena u crnogorskom društvu, koja su to ograničenja sa kojima se susrijeću“, pojasnila je Jovanović.

Koordinatorka Asocijacije Spektra, Hana Konatar, kazala je da je na fotografijama, pored fizičkih nesavršenosti žena i trans osoba, prikazana i snaga identiteta.

 „Ovom prilikom bih se zahvalila svima onima koji su stali, sjeli, legli pred objektiv naše Marije i poklonili dio sebe, koji će ostati na ovim fotografijama. Hvala vam na hrabrosti da vjerujete u bolje sjutra, iako znate da prvi zraci sunca ne brišu masnice, ne uklanjaju ožiljke, ne liječe traume i ne donose promjene“, rekla je Konatar.

Ona je kazala da će Asocijacija Spektra podržati Osmomartovski marš, koji organizuju Centar za ženska prava i NVO ANIMA.

„Smatramo da je jako važno što je jedna trans organizacija po prvi put dio feminističkog pokreta. Ovo je jedinstven primjer, neuobičajan za naše prostore, da lezbejke, trans, biseksualne i kvir žene budu vidljive u društvu, koje konstantno pokušava da ospori naše postojanje“, rekla je Konatar.

Ona je kazala da je izložba značajna njoj, kao trans ženi, ali i svim ostalim ženama kojima je, kako je rekla, omogućeno da kroz fotografije iskažu svoj stav.

„Negdje u prostoriji je i moja fotografija, postojana koliko i svi tabui i predrasude prema trans ženama. Zato je tu, da pokaže prvo meni, svim trans ženama, a onda i ostalima da sam ja trans žena sada i ovdje više od nečije fantazije, više od nečije želje. Tu je da kažem ne fetišizaciji, sterilizaciji, objektifikaciji, mistifikaciji, patrijarhatu, nepostojanju, nerazumijevanju, ali i mržnji prema sebi“, istakla je Konatar.

Predstavnica Ministarstva kulture, Dragana Živković, navela je da je izložba „Kad svane“ najbolja potvrda da umjetnost, kroz kreativni izraz, prevazilazi stereotipe i granice.

„To je univerzalni jezik kojim bi svi mi trebali da govorimo. Drago mi je što sam večeras ovdje ispred Ministarstva kulture, koje kroz neka svoja strateška dokumenta, ali i najviše kroz kreativni izraz, podržava projekte ovog tipa“, rekla je Živković.

Izvršna direktorica SOS Podgorica, Biljana Zeković, kazala je da su na izložbi prikazane fotografije koje svjedoče o ženama koje su ponosne na svoj identitet.

„Fascinirana sam svakom fotografijom koja se ovdje nalazi. Mislim da je sam naziv izložbe vrlo simboličan. Kad se dovoljno razdani da neko poželi da vidi sva ona lica žene, ovdje može da ih vidi. Da vidi ženu tužnu, srećnu, ponosnu, prkosnu, slobodnu, ali iznad svega svoju, koja bez stida kaže ja sam žena“, navela je Zeković.

Izvor: PR Centar

 

Pročitajte Katalo Kad svane

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s