Slučaj ismijavanja transrodne osobe: „Neću dozvoliti da budem žrtva koja će samo to i ostati“

„Čula sam medicinsku tehničarku koja mi je dala injekciju kako svom kolegi koji mi je uzimao uzorke, govori da sam transrodna i koju terapiju mi je dala kao i da je to terapija koja se daje osobama koje su u procesu prilagođavanja pola“.

Foto: Ilustracija

Ovako Hana Konatar, transrodna osoba iz Podgorice, priča za FOS o neprijatnom iskustvu koje je doživjela sredinom oktobra prošle godine u podgoričkom domu zdravlja „Novi blok Zabjelo“.

Hana otkriva da je ismijavanje medicinskih radnika čula nakon primljene terapije.

„On se iščuđavao i smijao, ona mu se u tome pridružila rekavši i da će mu pokazati ko sam kao i da obrati pažnju kada budem došla sledeći put. Nakon što sam ih čula, pokucala sam na vrata i zamolila medicinsku tehničarku da mi da svoje ime i prezime, što je odbila da uradi iako sam je više puta zamolila“, kaže naša sagovornica i dodaje da je uz osjećaj povrijeđenosti, posramljenosti i iznevjerenosti odlučila da prijavi ovaj slučaj.

Hana kaže da je još prošle godine doživjela da na ulici bude fizički napadnuta, te da je to prvo nasilje koje je prijavila.

„Tad sam sebi rekla da je dosta i da više nikad neću dozvoliti da ponovo budem u ulozi žrtve, koja će ostati samo to – žrtva. Osvijestila sam svoju, ja bih je nazvala, građansku dužnost pa ću zauvijek biti ona osoba koja poziva na odgovornost“, dodaje mlada Podgoričanka.

stgh
Hana Konatar, foto: Spektra

Hana je inače kordinatorka programa za izgradnju zajednice Asocijacija „Spektra“ pa navodi da iz svog, ali i iz iskustva drugih trans osoba sa kojima je u komunikaciji zna za mnoga nepoštujuća ophođenja prema trans osobama.

„Samim tim sam i osjetila odgovornost da, kad se koplje ponovo slomilo, budem ta koja će uraditi nešto po tom pitanju“, dodaje ona.

Posljedica nedostatka edukacije

Izvršni direktor NVO Spektra Jovan Džoli Ulićević kazao je za FOS su ovakve situacije nažalost česte s obzirom na to da žvimo u društvu koje i dalje gaji predrasude prema rodnim različitostima i još uvijek ne njeguje poštovanje ljudskih prava.

„Ovo je međutim prvi ovakav slučaj koji smo odlučili da prijavimo, te se nadamo da će biti primjer adekvatne saradnje između naše organizacije i nadležnih institucija kako bi poštovanje prava na privatnost transrodnih osoba bilo zagarantovano prilikom korišćenja bilo koje institucionalne usluge, a naročito zdravstvenih na koje smo često upućeni“, pojašnjava Ulićević.

Prema njegovim riječima ovakvo ponašanje medicinskih radnika govori da su i oni dio društva, te da i dalje neki od njih robuju predrasudama i stereotipima. „Međutim, smatram da to nije opravdanje za nesavjesno obavljanje svog posla koji je pritom vođen jakom etikom, ili bi bar trebao biti. Ovo nije usamljen slučaj, imali smo još ovakvih slučaja, ali se nadamo da će ovaj primjer ukazati na neophodnost adekvatnijeg i savjesnijeg ophođenja prema marginalizovanim grupama“.

Ulićević navodi i da vjeruje da je ovo direktna posljedica nedostatka edukacije kada je u pitanju tematika koja tretira trans identitete, ali i ustaljenih društvenih stereotipa u odnosu na rod uopste.

„Potrebno je jako puno rada, ali i snažne volje institucija da se stane na kraj ovakvoj praksi. Dodatno, mislim da kršenje prava na privatnost, ali i nekih drugih prava nije samo pitanje trans osoba, vec različitih grupa građana i građanki“, dodaje on.

Podsjećamo, Zamjenik ombudsmana Siniša Bjeković utvrdio je da je postupanje dvoje medicinskih radnika prema transrodnoj osobi bilo nepoželjno i da predstavlja oblik diskrimacije – uznemiravanje koje je u vezi sa povredom prava na privatnost.

Ulićević je našem portalu kazao da su na sastanku održanom sa Institucijom Zastitnika ljudskih prava koja je i inicirala saradnju, kao i Domom zdravlja Podgorica imali jako dobre zaključke, dogovorivši saradnju u pogledu edukacije medicinskog kadra na temu ljudskih prava trans osoba.

„Ostaje da vidimo da li će implementacija pratiti dogovorene korake. Što se tiče preduzimanja odgovornosti, naravno da je to nešto što očekujemo“, jasan je Ulićević.

Sagovornici FOS-a su saglasni u ocjeni da svako otkrivanje njihovog identiteta, te izlaganje podsmijehu, propitivanju, čuđenju i drugim nelagodnim reakcijama za njih znači nasilje i ponovno proživljavanje istog.

gtnd
Sa ranijih performansa, foto: FOS Media

„Nažalost postoji mogućnost da se slične situacije ponovo dese i taj osjećaj straha nije onaj prališući već mi je alarm da treba da radimo što intezivnije na rješavanju problema“, zaključuje Hana.

Podsjećamo, iz podgoričkog Doma zdravlja saopšteno je da se zdravstveni radnici i saradnici prilikom pružanja zdravstvenih usluga odnose uz puno uvažavanje i poštovanje prema građanima, strogo vodeći računa o njihovim pravima, zaštiti ličnih podataka i očuvanju dostojanstva ličnosti.

Kazali su  da je tako bilo i u slučaju pružanja zdravstvene usluge transrodnoj osobi, koja je uputila žalbu ombudsmanu.

Komisija za kontrolu kvaliteta Doma zdravlja Podgorica je najavila da će, u okviru svojih nadležnost, ispitati navode o ponašanju zdravstvenih radnika.

Izvor: FOS Media

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s