trans1
(Foto: Trans Aid)

Udruge Trans Mreža Balkan, Trans Aid i Spektra, u suradnji s pojedinkama_cima i zajednicama iz regije, u subotu, 30.03., organiziraju povijesni događaj u Zagrebu – prvi Balkanski Trans Inter Marš, pod sloganom “Moje tijelo – moj hram! Moj identitet – moja stvar!”

Performansom kojeg smo održali_e danas u podne na Trgu bana Josipa Jelačića, pod nazivom “Maske”, otvorili_e smo i peti po redu Transpozij_um – jedino regionalno okupljanje trans, interspolnih i rodno varijantnih osoba.

maske01
Foto: Trans Aid

Performansom “Maske” najavljujemo spremnost i odlučnost naših zajednica da izađemo na ulice i borimo se za naša ljudska prava, da prestajemo živjeti pod maskama koje su nam nametnute od strane društva i da nećemo dozvoliti da nas se gura na margine društva.

trans2
Foto: Trans Aid

U zemljama naše regije jačaju desničarske, fašističke grupe, koje skoro uvijek svoje napade fokusiraju na marginalizirane grupe – žene, trans osobe, Rome_kinje, migrante_kinje, osobe tamnije boje kože, seksualne radnice_ke i mnoge druge. Kako su naše zajednice jedna od glavnih meta fašističkih grupa koje se protive Istanbulskoj konvenciji i rodnoj ravnopravnosti, smatramo da je naročito važno da se Balkanski Trans Inter Marš održi te da ga podrže sve osobe koje smatraju da zaslužujemo živjeti dostojanstveno, a da naša zajednica pošalje snažne poruke otpora svim oblicima opresije. Održavanjem prvog regionalnog Trans Inter Marša želimo ujedinjeno poslati poruke ponosa i prkosa, bunta protiv polaganja prava na naša tijela, umove i živote. Želimo pokazati da naše zajednice iz različitih zemalja stoje zajedno u namjeri da stanemo na kraj napadima na naše ličnosti, na naša tijela i živote, te da je margina mjesto otpora, a ne mjesto kontrole i pokornosti. Naša solidarnost ne prestaje na granicama, govori sve jezike, i mi čvrsto stojimo uz sve osobe čija se ljudska prava i dostojanstvo narušavaju.

trans4
Foto: Trans Aid

Izvor: LIBELA

Written by asocijacijaspektra

Asocijacija "Spektra" je jedina trans organizacija u Crnoj Gori koja se bavi zaštitom i promocijom ljudskih prava transrodnih, rodno varijantnih i interpolnih (TIRV) osoba, osnovana u martu 2017 godine. Vizija Spektre je društvo u kojem sve osobe uživaju jednaka prava i tretman, te u kojem su svi naši identiteti i tijela poštovani, a naše razlike slavljene. Naša misija je da stvorimo jak, vidljiv, javno prepoznat pokret trans, inter i rodno varijantnih (TIRV) osoba koje će imati uticaja u odlučivanju o svojim ljudskim pravima i biti pokretačka snaga koja će dovesti do potpunog poštovanja ljudskih prava TIRV osoba i donijeti poboljšanje kvaliteta života TIRV osobama u Crnoj Gori. “Spectra” is the only trans-led organization in Montenegro, founded in March 2017. Our vision is a society where all persons enjoy equal rights and treatment and all identities and bodies are respected. Our mission is to create a strong, visible and influential movement which will aim to bring a complete respect of human rights of trans and intersex persons.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s