slika-03-31-03-11-05

Podgorica, PR pres servis –Prvi Balkanski Trans Inter Marš, pod sloganom „Moje tijelo – moj hram! Moj identitet – moja stvar!, okupio je u Zagrebu preko 300 transrodnih, rodno varijantnih i interpolnih osoba, saveznika i saveznica iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije i Rumunije.

Prvi Balkanski Trans Inter Marš, koji je održan juče u Zagrebu, povodom obilježavanja Međunarodnog dana vidljivosti transrodnih osoba, organizovala je Asocijacija Spektra u saradnji sa Trans Mrežom Balkan i Trans Aid-om.

Iz Asocijacije Spektra je saopšteno da se svake godine u čast vidljivosti trans osoba, u martu organizuje Transpozijum – regionalno okupljanje transrodnih, rodno varijantnih i interpolnih osoba, koji putuje zemljama Balkana.

„Od ove godine, Spektra je jedan od organizatora, zajedno sa Trans Mrežom Balkan – regionalnom organizacijom koja se zalaže za ljudska prava transrodnih i interpolnih osoba, te Trans Aid-om, hrvatskom trans inter organizacijom“, saopšteno je iz Spektre.

Iz te organizacije su ukazali da su jačanje fašističkih desničarskih struktura u zemljama Balkana, kao i u većini zemalja svijeta, te regresija ili stagnacija napretka ljudskih prava transrodnih i interpolnih osoba, bili „glavni motivi okupljanja zajednice trans i inter osoba i ujedinjenja različitih zemalja, kako bi se ukazalo na zajedničke probleme patrijarhalnih društava“.

Iz Spektre su ocijenili da se nad interpolnim osobama i dalje izvode operacije „normalizacije pola“ bez njihovog pristanka koje, kako su pojasnili, imaju duboke fizičke, psihičke i socijalne posljedice.

„Većina zemalja ne pruža mogućnost promjene oznake pola bez sterilizacije i ostalih invazivnih medicinskih intervencija kao preduslova. Veliki broj trans i inter osoba napušta škole zbog nedostatka zaštite od nasilja. Većina je na rubu egzistencije zbog nemogućnosti školovanja i zapošljenja. U svim zemljama trans i inter osobe i dalje su suočene sa nasiljem i diskriminacijom – kako u svojim porodicama, tako i unutar institucija, te u cijelom društvu“, saopšteno je iz Spektre.

Balkanski Trans Inter Marš je, kako su kazali, prvo regionalno javno okupljanje transrodnih i interpolnih osoba, kojim su poslati zahtjevi za poštovanje ljudskih prava trans i inter osoba, te stvaranje uslova za njihovu jednakost u društvu.

„Na maršu je čitan i manifesto, kojim zahtijevamo prestanak izvođenja medicinskih intervencija nad interpolnim bebama bez informisanog pristanka, pravno prepoznavanje roda na temelju samoodređenja, procesuiranje zločina i govora iz mržnje, adekvatnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i socijalnu zaštitu, adekvatno izvještavanje u medijima, poštovanje radničkih prava, te zauzimanje jasnog stava država prema rastućem fašizmu“, naveli su iz Asocijacije Spektra.

Izvor: PR Centar

Written by asocijacijaspektra

Asocijacija "Spektra" je jedina trans organizacija u Crnoj Gori koja se bavi zaštitom i promocijom ljudskih prava transrodnih, rodno varijantnih i interpolnih (TIRV) osoba, osnovana u martu 2017 godine. Vizija Spektre je društvo u kojem sve osobe uživaju jednaka prava i tretman, te u kojem su svi naši identiteti i tijela poštovani, a naše razlike slavljene. Naša misija je da stvorimo jak, vidljiv, javno prepoznat pokret trans, inter i rodno varijantnih (TIRV) osoba koje će imati uticaja u odlučivanju o svojim ljudskim pravima i biti pokretačka snaga koja će dovesti do potpunog poštovanja ljudskih prava TIRV osoba i donijeti poboljšanje kvaliteta života TIRV osobama u Crnoj Gori. “Spectra” is the only trans-led organization in Montenegro, founded in March 2017. Our vision is a society where all persons enjoy equal rights and treatment and all identities and bodies are respected. Our mission is to create a strong, visible and influential movement which will aim to bring a complete respect of human rights of trans and intersex persons.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s