Transpozijum je događaj koji okuplja trans i rodno varijantne osobe sa Balkana, bogat je raznovrsnim radionicama i programom. Ove godine desio se peti transpozijum čiji organizatori su bili Trans Mreža Balkan, Trans Aid iz Hrvatske i Asocijacija Spektra iz Crne Gore. Ovogodišnji transpozijum, najavljen performansom maske, a zatvoren Prvim Balkanskim Trans Inter Maršom, bio je smješten u Zagrebu u Hrvatskoj.Okupio je oko 70 TIRV osoba iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne, Makedonije i Slovenije. Program je počeo 27.03. izložbom TransBalkan autora Aleksandra Crnogorca nakon čega je bila žurka otvaranja u barskom prostoru Hostela Chill Out.
Teme koje su se obrađivale u toku Transpozijuma, a bile su raspoređene od 28.03.-31.03. su: zajednica, odnosi u zajednici, problemi koji se pojavljuju u istoj, šta ona predstavlja za svakoga od nas kao i njenu budućnost.
Učesnici/e imali/e su priliku da na flip chart papiru zapišu teme o kojima bi voljeli/e da razgovaraju u periodu od sat i po koji je bio namijenjen za razgovore pod nazivom „Vruće teme“. Bile su i raznovrsne radionice kojima su učesnici/e mogli da prisustvuju, kao na primjer „Moje tijelo, moj hram“, „Interpolnost“, „Seksualni rad iza vrata“, „Rod, pol i migracije“, “Život izvan tranzicije“.
Učesnici/e su takođe mogli da pišu svoje manifeste. Predzadnjeg dana 31.03. desio se Prvi Balkanski Trans Inter Marš koji je brojao preko 300 osoba. Na kraju dana je bila žurka zatvaranja u klubu Melin, gdje su učesnici/e mogli/e da se opuste i zabave. Poslednjeg dana Transpozijuma odrađena je evaluacija kompletnog programa Transpozijuma, gdje su učesnici/e iznosili/e svoje utiske kao i šta bi promijenili/e.

 

 

 

Written by asocijacijaspektra

Asocijacija "Spektra" je jedina trans organizacija u Crnoj Gori koja se bavi zaštitom i promocijom ljudskih prava transrodnih, rodno varijantnih i interpolnih (TIRV) osoba, osnovana u martu 2017 godine. Vizija Spektre je društvo u kojem sve osobe uživaju jednaka prava i tretman, te u kojem su svi naši identiteti i tijela poštovani, a naše razlike slavljene. Naša misija je da stvorimo jak, vidljiv, javno prepoznat pokret trans, inter i rodno varijantnih (TIRV) osoba koje će imati uticaja u odlučivanju o svojim ljudskim pravima i biti pokretačka snaga koja će dovesti do potpunog poštovanja ljudskih prava TIRV osoba i donijeti poboljšanje kvaliteta života TIRV osobama u Crnoj Gori. “Spectra” is the only trans-led organization in Montenegro, founded in March 2017. Our vision is a society where all persons enjoy equal rights and treatment and all identities and bodies are respected. Our mission is to create a strong, visible and influential movement which will aim to bring a complete respect of human rights of trans and intersex persons.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: