Transpozij_um 5 – Zagreb

Transpozijum je događaj koji okuplja trans i rodno varijantne osobe sa Balkana, bogat je raznovrsnim radionicama i programom. Ove godine desio se peti transpozijum čiji organizatori su bili Trans Mreža Balkan, Trans Aid iz Hrvatske i Asocijacija Spektra iz Crne Gore. Ovogodišnji transpozijum, najavljen performansom maske, a zatvoren Prvim Balkanskim Trans Inter Maršom, bio je smješten u Zagrebu u Hrvatskoj.Okupio je oko 70 TIRV osoba iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne, Makedonije i Slovenije. Program je počeo 27.03. izložbom TransBalkan autora Aleksandra Crnogorca nakon čega je bila žurka otvaranja u barskom prostoru Hostela Chill Out.
Teme koje su se obrađivale u toku Transpozijuma, a bile su raspoređene od 28.03.-31.03. su: zajednica, odnosi u zajednici, problemi koji se pojavljuju u istoj, šta ona predstavlja za svakoga od nas kao i njenu budućnost.
Učesnici/e imali/e su priliku da na flip chart papiru zapišu teme o kojima bi voljeli/e da razgovaraju u periodu od sat i po koji je bio namijenjen za razgovore pod nazivom „Vruće teme“. Bile su i raznovrsne radionice kojima su učesnici/e mogli da prisustvuju, kao na primjer „Moje tijelo, moj hram“, „Interpolnost“, „Seksualni rad iza vrata“, „Rod, pol i migracije“, “Život izvan tranzicije“.
Učesnici/e su takođe mogli da pišu svoje manifeste. Predzadnjeg dana 31.03. desio se Prvi Balkanski Trans Inter Marš koji je brojao preko 300 osoba. Na kraju dana je bila žurka zatvaranja u klubu Melin, gdje su učesnici/e mogli/e da se opuste i zabave. Poslednjeg dana Transpozijuma odrađena je evaluacija kompletnog programa Transpozijuma, gdje su učesnici/e iznosili/e svoje utiske kao i šta bi promijenili/e.

 

 

 

4 thoughts on “Transpozij_um 5 – Zagreb

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s