Vijesti

Saopštenje povodom Dana pobjede nad fašizmom

Danas obilježavamo Dan pobjede nad fašizmom, dan kad je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju, čime je okončana vladavina nacističke diktature u Evropi, koja je odnijela preko 50 miliona života, među kojima je bilo mnogo transrodnih, rodno varijantnih i interpolnih osoba.

Iako se Dan pobjede nad fašizmom smatra 9. maj 1945. godine, fašizam ni danas nije pobijeđen, a tome svjedoče česti zločini iz mržnje, diskriminacija i nepoštovanja identiteta i tijela transrodnih, rodno varijantih i interpolnih osoba. Naime, 2982 trans i rodno varijantnih osoba je ubijeno u svijetu u periodu od januara 2008. godine do 30 septembra 2018. godine. Pored ovih, postoji još mnogo nedokumentovanih ubistava u kojima se ne može sa sigurnošću reći da su ubijene transrodne i rodno varijantne osobe. Visoka stopa suicida ili pokušaja suicida među transrodnim, rodno varijantnim i interpolnim osobama ukazuje na društvenu stigmu koja pogađa naše zajednice. Naime, istraživanje iz 2018. godine je pokazalo da više od polovine trans tinejdžera je pokušalo da izvrši samoubistvo bar jedan put u životu. Pored toga, transrodne osobe su primorane na proces sterlizacije ukoliko žele da se njihov rod zvanično prepozna, a interpolne osobe često prolaze kroz operativne zahvate „korekcije pola“ bez pristanka, koje ostavljaju mnoge fizičke i psihološke traume. Ovakve prakse ukazuju na stepen nerazumjevanja i nepoštovanja rodnih identiteta i različitih tijela, ljudskih  prava i sloboda, što ukazuje na važnost neprestane i solidarne borbe protiv fašizma i danas.

Malo poznata činjenica je da su u Njemačkoj, prije nego je nacizam zavladao, postojali/e zagovornici/e za LGBTIQ prava. Nakon Prvog svetskog rata, u Njemačkoj je bilo moguće i promijeniti ime u rodno neutralno, što je omogućavalo transrodnim osobama da se predstavljaju u rodu sa kojim se identifikuju. Nakon dolaska nacističke vlasti, počeo je progon svih osoba koje su svojim rodnim izražavanjem i seksualnošću „ugrožavale“ tadašnji arijevski ideal njemačkih muškaraca i žena kojem je nacizam težio. Po tadašnjem zakonu, progonjeni su muškarci koji su učestvovali u homoseksualnim radnjama. Preko 10 000 muškaraca je bilo zatvoreno, a većina i ubijena, u koncentracionim logorima. Nepoznato je da li je među njima bilo trans žena i rodno varijantnih osoba, s obzirom da se nacistički režim potrudio i da izbriše cijelu kulturu LGBTIQ osoba koja se razvijala do tog momenta.

Podsjećamo na dan kad je završena jedna bitka u borbi protiv fašizma, ali naglašavamo da nam fašizam i dalje predstavlja prijetnju, naročito danas, kada fašizam jača u mnogim zemljama. Važno je da imamo na umu da društvo ne može biti slobodno ukoliko u njemu postoje osobe koje nisu slobodne, i koje žive pod opresijom zbog svoje različitosti – identiteta, tijela i/ili iskustva. Dan borbe protiv fašizma je podsjetnik na solidarnost i važnost podizanja glasa protiv svih formi ugnjetavanja i za slobodu i jednakost svih građana/ki društva.

Screenshot_1

Written by asocijacijaspektra

Asocijacija "Spektra" je jedina trans organizacija u Crnoj Gori koja se bavi zaštitom i promocijom ljudskih prava transrodnih, rodno varijantnih i interpolnih (TIRV) osoba, osnovana u martu 2017 godine. Vizija Spektre je društvo u kojem sve osobe uživaju jednaka prava i tretman, te u kojem su svi naši identiteti i tijela poštovani, a naše razlike slavljene. Naša misija je da stvorimo jak, vidljiv, javno prepoznat pokret trans, inter i rodno varijantnih (TIRV) osoba koje će imati uticaja u odlučivanju o svojim ljudskim pravima i biti pokretačka snaga koja će dovesti do potpunog poštovanja ljudskih prava TIRV osoba i donijeti poboljšanje kvaliteta života TIRV osobama u Crnoj Gori. “Spectra” is the only trans-led organization in Montenegro, founded in March 2017. Our vision is a society where all persons enjoy equal rights and treatment and all identities and bodies are respected. Our mission is to create a strong, visible and influential movement which will aim to bring a complete respect of human rights of trans and intersex persons.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: