Kvalitetna saradnja Uprave policije i Tima povjerenja LGBT zajednice

australia-lgbt-center-TOUT-1000x555

Tim povjerenja LGBT zajednice i Uprave policije održao je prvog jula prvi sastanak u novom sazivu. Tim je konstatovao da nevladine organizacije koje se bave zaštitom prava LGBTI osoba i Uprava policije u kontinuitetu imaju kvalitetnu saradnju, te da će se Tim starati da saradnja u narednom periodu bude dalje unaprijeđena.

“Članovi Tima povjerenja su se složili da je prethodni Akcioni plan Tima potrebno inovirati, kako bi aktivnosti Tima bile konkretnije, što će dalje doprinijeti stalnom praćenju problematike bezbjednosti LGBTI osoba, snaženju povjerenja i rješavanju konkretnih slučajeva od važnosti za LGBTI zajednicu”, saopštili su iz Uprave policije.

Tim povjerenja se, kako ističu,  složio da je potrebno i dalje sprovoditi aktivnosti na senzibilizaciji policijskih službenika, posebno onih koji po prirodi posla dolaze u kontakt sa osjetljivim grupama među kojima su i LGBTI osobe, te će se stoga obuke namijenjene policijskih službenicima, početni i napredni nivo, nastaviti, a što je u skladu sa planom obuka predviđenim „Strategijom za unaprjeđenje kvaliteta života LGBTI osoba za period 2019 – 2023“ koju je usvojila Vlada.

Uprava policije i Ministarstvo unutrašnjih poslova pružaju maksimalnu podršku radu Tima povjerenja koji predstavlja važnu sponu između LGBTI zajednice i Uprave policije.

“Tim je, između ostalog, u prethodnom mandatu organizovao niz posjeta centrima bezbjednosti policije kako bi se unaprijedila međusobna komunikacija koja je inače kvalitetna. Tim povjerenja je sprovodio i druge aktivnosti koje su doprinijele prevenciji nasilja nad LGBTI osobama kao i uspješnom procesuiranju lica koja su sprovodila neki od vidova nasilja nad osobama iz LGBTI zajednice”, navode iz UP.

Tim povjerenja će, dogovoreno je, dodatno jačati mrežu LGBTI kontakt policijskih službenika u svim centrima bezbjednosti, što je važno za efikasniju komunikaciju LGBTI zajednice i policije na lokalnim nivoima, a što doprinosi daljem unaprjeđenju zaštite prava LGBTI osoba.

“Tim povjerenja, formiran rješenjem ministra unutrašnjih poslova, čine službenici Uprave policije, službenici Ministarstva unutrašnjih poslova i predstavnici nevladinih organizacija koje se bave zaštitom prava LGBTI osoba – LGBT Forum Progres, LGBTIQ Socijalni centar, Juventas, Queer Montenegro i SPECTRA”, navode oni.

Izvor: CDM 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s