Ulićević za FOS: Trans osobe imaju kome da se obrate, indicenti neće urušiti Prajd

Izvršni direktor Asocijacije Spektra Jovan Ulićević zadovoljan je reakcijom Uprave policije i načinom na koji su istražitelji usmjerili svoje napore kako bi riješili slučaj nasilničkog ponašanja prema transrodnoj osobi iz Kolašina.

jovan

Foto: Press centar

Sada je, kako kaže, važno da tužilaštvo i sudstvo adekvatno pristupe slučaju, te utvrde elemente zločina iz mrznje, koji su po svemu navedenom prisutni.

Ulićević podsjeća da je u februaru ove godine donesena prva prvostepena presuda povodom krivičnog djela koje je počinjeno nad trans ženom. Presuda još uvijek nije pravosnažna, a do napada je došlo 2017. godine. Ovo je za sada jedina presuda uprkos brojnim slučajevima nasilja.

Pročitajte i ovo: Ulićević: Nasilje prema trans osobama ne zaobilazi ni CG

„Ja konkretno nijesam bio izložen ovakvom obliku nasilja“, govori Ulićević i dodaje da je u slučajevima u kojima je on nailazio na nasilje, podrška dugo izostajala.

„Kasnije sam je našao u prijateljima, koji su mi danas i kolege, a na kraju i u porodici. Upravo zato sam sretan sto mogu da kažem da trans osobe danas imaju kome da se obrate za pomoć, te da imaju razlicite vidove podrške koje nudi Asocijacija Spektra u vidu socijalnih servisa, ali i besplatne pravne, medicinske i psihološke pomoci koju pružaju organizacije Kvir Montenegro i Juventas, a kroz koje takođe sarađujemo. Mislim da je ovo od velikog značaja, jer trans osobe danas znaju da nijesu same, i da se sistem podrške razvija u pravcu da se nasilju konacno stane na kraj“.

„Sigurno nećemo spuštati glavu“

Ovog mjeseca u Podgorici će biti održan i sedmi Prajd. Ulićević misli da ni ovaj ni bilo koji indicident ne mogu narušiti Povorku ponosa.

lgbt

„Prajd je pokret, jedna velika ideja, kojom govorimo da nećemo se vratiti u četiri zida, nećemo se nikad više bojati i sramiti, nećemo se kriti, a sigurno nećemo spuštiti glavu i u potpunosti sam ubijeđen da ce proći u najboljem mogužem redu i da ce se čuti mnoge snažne i važne poruke“.

No, ne zna kada će ulicama Crne Gore moći da šetaju kao i svi drugi građani – slobodno.

„Ono što znam jeste da svakim svojim korakom sve smo bliže tome i da je svakog dana kad ja ili bilo ko od zajednice kojoj pripadam šeta gradom slobodno, autentično i iskreno. Prajd apsolutno svaki dan. Vjerujem da žemo jednog dana, a možda je taj dan i bliže nego sto mislimo, šetati slobodno bez bojazni od nasilnika“, zaključio je Ulićević u razgovoru za FOS.

Izvor: FOS

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s