Osnažiti učenike kako bi u školskom okruženju stvarali jednake i realne mogućnosti za sve

Podgorica, PR pres servis – Veoma je važno podizati svijest, informisati i osnaživati učenike kako bi u školskom okruženju stvarali jednake i realne mogućnosti za sve, a radionica pruža priliku da se smanje socijalna distanca i diskriminatorni stavovi đaka prema transrodnim osobama.

To je poručeno na radionici „Živa biblioteka“, koju je u Ekonomskoj školi „Mirko Vešović“, organizovala Asocijacija Spektra u okviru projekta “Osnaživanje trans feminističkog pokreta u Crnoj Gori”, a koji je podržala Trag fondacija.

Psihološkinja u Ekonomskoj šoli, Mirjana Vuksanović, kazala je da sa psihološkog stanovišta radionica “Živa biblioteka” daje učenicima mogućnost da postave pitanja koja svakodnevno postavljaju, a na koja ne dobiju odgovor ili je taj odgovor često pun predrasuda.

„Mogu da sazanaju sve što ih interesuje o problemima, ali i o svakodnevici transrodnih osoba. Među učenicima/cama postoji socijalna distanca, a rašireni su diskriminatorni stavovi prema transrodnim odoba. Radionica je upravo prilika da se to smanji i da učenici/ce budu svjesni kako taj stav može dalje da utiče na osobu“, istakla je Vuksanović.

Ona je pojasnila da s obzirom da je negativan stav prema nekoj osobi ili situacijama stečen individualnim iskustvom, odnosno naučen, on se može mijenjati.

„On se uči i stiče na osnovu iskustva, karakteristika ličnosti, vaspitanja, okruženja i još mnogo drugih faktora, stoga je ova radionica prilika da naši učenici direktno “čuju” transrodne osobe i da sa njima porazgovaraju i pitaju ih šta žele“, rekla je Vuksanović.

Zbog toga je, kako smatra, važna saradnja sa NVO Spektra, kao i rad na informisanju učenika.

„Nakon sprovedene radionice, udruženi u istoj misiji, potpisaćemo Memorandum o saradnji čime će se učvrstiti naša saradnja i sprovoditi naredne aktivnosti“, najavila je Vuksanović.

Ona smatra da je je veoma važno podizati svijest, informisati, osnaživati učenike kako bi u školskom okruženju stvarali jednake i realne mogućnosti za sve .

„S obzirom da su na radionici učestvovali budući pravnici, ekonomisti, ljudi koji mogu mijenjati svijet, radionica je bila prilika da razumiju različita iskustva različitih ljudi, kao i da nas razlike mogu obogatiti za jedno više iskustvo. Kada smo osnaženi onda smo bolje pripremljeni da iskoristimo prilike i postanemo nosioci promjena“, zaključila je Vuksanović.

Profesorica pravne grupe predmeta u Ekonomskoj školi, Marija Brajković, rekla je da je uživala na radionici, da je postavila i više pitanja nego što je planirala i da je na svako pitanje dobila tačan, jasan i detaljan odgovor.

„Prezadovoljna sam. Proteklo je sve savršeno. Učenici imaju pozitivne utiske baš kao i ja. S pravnog aspekta – svi imamo pravo na život i nemamo pravo ružiti tuđe izbore. Mislim da su nam svima, nakon ove radionice, malo, narodski rečeno, otvorene oči“, kazala je Brajković.

Ona je poručila da je važno biti dobar i pravedan čovjek.

„Važno je gaziti sigurnim korakom kroz život uzdignute glave. Radujem se budućoj saradnji sa Spektrom“, poručila je Brajković.

Lične priče su, kroz radionicu, podijelili izvršni direktor Asocijacije Spektra, Jovan Ulićević, i predstavnici te asocijacije Nikola Ilić i Dante Ognjanović pred 17 učenika/ca, tri profesorice i dvije stručne saradnice u psihološko pedagoškoj službi.

Izvor: PR Centar

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s