Pozvali na hitno usvajanje Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola

slika-06-16-01-16-11

Podgorica, PR pres servis – Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola hitno treba da bude usvojen zaključeno je na sastanku predstavnika Koalicije “Zajedno za LGBT prava”, koja će se u narednom periodu fokusirati na djelovanje u cilju smanjenja predrasuda i društvenog prihvatanja LGBTI osoba.

Predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegra, Danijel Kalezić, kazao je da je Koalicija “Zajedno za LGBT prava” osnovana 2010. godine i da je na njenu desetogodišnjicu upućen poziv da Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola bude hitno usvojen.

“Koalicija “Zajedno za LGBT prava” u narednom periodu biće brojnija i veća i baviće se svim pravima koja su važna za LGBTI osobe. Mi smo u posljednjih dest godina uradili mnogo i došli do toga da Crna Gora na Rainbow mapi bude svijetla tačka u odnosu na zakonske propise, strategije i zvanične politike. Međutim, ono gdje kaskamo je društvena prihvaćenost LGBT osoba”, ukazao je Kalezić.

Zbog toga će se, kako je kazao, Koalicija u budućem radu fokusirati na djelovanje u cilju smanjenja predrasuda i društvenog prihvatanja LGBT osoba “uz zaokruživanje pravnog okvira i pravne jednakosti”.

“Da bismo imali slobodu i da bi u realnom životu imali ono što je na papairu, svi zajedno moramo stvoriti uslove da sve LGBTI osobe mogu da izraze svoju seksualnu orjentaciju i rodni identitet, bez bilo kakvog straha”, rekao je Kalezić.

Generalna direktorka Direktorata za unapređenje i zaštitu ljudskih prava u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Blanka Radošević-Marović, kazala je da je ponosna što je od osnivanja članica Koalicije, koja je puno učinila da se počne govoriti o pravima LGBT osoba.

„Realizovana je jedna petogodišnja strategija, počela je realizacija druge. U zakonodavnom dijelu smo učinili puno. Zakon o zabrani diskriminacije je uvrstio zabranu diskriminacije osoba po osnovu seksualne orjentacije i, takođe, je zabranjena diskriminacija po osnovu promjene pola i diskriminacija interpolnih osoba i to je jedan od razloga što smo na evroropskoj mapi jako dobro kotirani“, navela je Radoševoć Marović.

Očekuje, kako je rekla, da su se stekli uslovi i da je svijest pojedinih narodnih predstavnika u crnogorskoj Skupštini sazrela do demokratskog nivoa da će glasati za Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola.

Kao izazov i dalje, kako je rekla, ostaje odnos društva prema LGBTI osobama.

„Ali i tu su se stvari značajno promijenile i to pokazaju istraživanja. Potpuno je jasno da je u posljednjih deset godina značajno opao nivo otpora prema LGBT populaciji, ali predstoji još mnogo posla i izazova, pogotovo kada se govori o opštem prihvatanju crnogorske javnosti kada su LGBT osobe u pitanju“, rekla je Radošević Marović.

Izvršni direktor Asocijacije „Spektra“, Jovan Ulićević, kazao je da je ta NVO nova članica Koalicije i da mu je drago što može da učestvuje u pokretu koji za njega znači solidarnost i zajedničko djelovanje različitih nevladinih organizacija i institucija.

“Ono što očekujem je solidarnost i intersekcionalnost. Veoma je važno da se koncept solidarnosti i intersekcionalnosti sve jače čuje u našem društvu i da podrazumijeva da različiti identiteti i različite ekspertize i perspektive mogu zajedno da djeluju i dovedu do suštinske promjene, koja ne znači unapređenje kvaliteta života samo određene skupine ljudi, nego i prepoznavanje da mi LGBTI osobe pripadamo različitim grupama ljudi, da nas ima u svim slojevima društva i da na ovaj način možemo da aktivno djelujemo u pravcu toga da životi svih imaju kvalitet koji oličava dostojanstvo i poštovanje”, kazao je Ulićević.

Solidarnost je, kako smatra, jedna od rijetkih stvari koje mogu da doprinesu da crnogorsko društvo bude bolje.

“Ideja o društvu gdje smo svi jednaki je još uvijek daleka u ostvarenju, ali vjerujem da nije nemoguće. Svi mi u lančanoj reakciji doprinosimo da živimo u duštvu kakvo zamišljamo”, rekao je Ulićević.

Izvor: PR Centar

One thought on “Pozvali na hitno usvajanje Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s