samo život priča priče.

Često čujemo pitanja: Šta je svrha života? Kako da je ispunimo i kako da ne protraćimo svoj zivot?

Mnogo manje slušamo o ljudima kojima je iz različitih razloga život oduzet. Jedan od tih razloga je nerijetko transfobija, odnosno mržnja i netrpeljivost prema ljudima koji se identifikuju kao transrodne i rodno varijantne osobe.

Neprihvatljivo je da smo od 2008. godine zabilježili 3664 ubistava transrodnih osoba u svijetu, uglavnom žena. Neprihvatljiva je stvarnost da je veliki broj ubistava trans osoba nezabilježen. Ubistva osoba koje pripadaju trans zajednici su samo najočigledniji primjer posljedica koje imaju rodno zasnovane predrasude. Veliki dio zajednice transrodnih i rodno varijantnih osoba proživljava emotivno, verbalno, fizičko i seksualno nasilje. Pored nasilja u svim sferama života transrodne osobe susrijeću se i sa brojnim drugim preprekama, poput zakona koji ne prepoznaju ni njihovo postojanje, a ni njihove specifične potrebe.

Svake godine 20. novembra obilježava se Medjunarodni dan sjećanja na žrtve transfobije, odnosno sve one ljude čija su ubistva posljedica isključivo sveprisutnih i duboko ukorijenjenih rodnih stereotipa.

Koristimo ovu priliku da istaknemo važnost svih malih i velikih životnih iskustava koja sabrana čine život posebnim, ispunjenim i daju mu svrhu. Svrhu koju nažalost preveliki broj trans i rodno varijantnih osoba nikada u potpunosti neće iskusiti, isključivo jer su rodjene u društvu koje različite doživljava kao prijetnju, koje kažnjava sve one koji se usude da žive slobodno i autenticno a koji odstupaju od strogo postavljenih društvenih pravila.Koristimo ovo kao priliku da pozovemo na razmišljanje o činjenici da uobičajeni svakodnevni momenti koje većina uzima zdravo za gotovo, nažalost, još uvijek nisu svačije niti pravo, niti mogućnost. Pozivamo na empatiju, ljubav, razumijevanje i oslobodjenje. Pozivamo na jednakost i jednaku vrijednost svakog života.Pozivamo na sjećanje svih onih kojima su na nepravedan i okrutan način oduzeti životi. Pozivamo na ujedinjenje u kreiranju promjena koje se moraju desiti kako bismo svi/e mogli u potpunosti iskusiti život i sve njegove čari, kako bi smo svi/e ispunili/e svoju svrhu.

#TDOR2020

Kampanja je podržana od strane Regional Youth Cooperation Office – RYCO i @United Nations Peace Building Fund, u okviru projekta „Osnaživanje trans zajednica na Zapadnom Balkanu“, koji sprovodi Asocijacija Spektra u partnerstvu sa organizacijama Geten, Aleanca i Koalicija Margini, uz podršku Queer Montenegro!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s