FRIDA

Crnogorsko društvo je visoko patrijarhalno – žene su posmatrane kao manje važne od muškaraca, podignute da skrivaju svoje telo i mišljenje, da tolerišu nasilje i da budu posvećene  podizanju djece, istovremeno bivajući vrijedne radnice. Ove rodne uloge  se primenjuju i na trans zajednicu, gde se svaki izlazak iz ovih strogih uloga konstantno procenjuje, biva označen patologizujuće i često napadnut na psihološki, fizički ili seksualni način.

Nedostatak znanja i svijesti o pitanju roda ukazuje na presudnu potrebu da se pošalje realistična slika o transrodnim osobama i ženama i da se  društvo edukuje na temu: roda, pozitivnog pogleda na tijelo, seksualnost, objektivizacije, silovanja i seksualnog nasilja, selektivnih abortusa, rodnih uloga, nekonvencionalnih odnosa, seksualnog rad, nebinarnih identiteti, rodnog izražavanje i dr.

Kroz projekat finansiran od strane FRIDA – The Young Feminist Fund, Spektra će kroz niz kreativnih, umetničkih i edukativnih radionica i diskusija raditi na osnaživanju žena i trans osoba u stvaranju umetničkog materijala kao sredstva za izražavanje svojih potreba, želja i problema sa kojima se susrijeću. Ove aktivnosti će rezultirati izložbom fotografija žena i trans osoba koje će predstavljati njihovo iskustvo na temu: ugnjetavanja, seksizma, homofobije, transfobije, nasilja.

Cilj projekta je da edukuje i podigne svijest u društvu  o ugnjetavanju žena i transrodnih osoba, rodnim ulogama, seksizmu, transfobiji, homofobiji i mizoginiji, kroz glasove upravo žena i transrodnih osoba koje će biti osnažene da dijele svoja iskustva.

 

 

download               Spektra u boji