Izložba “Vidljivie”

 

Izložba „Vidljivie“ je prva izložba fotografija trans i rodno varijantnih osoba u Crnoj Gori, koju smo organizovali_e uz podršku Queer Montenegro i Ambasade Kraljevine Holandije, povodom obilježavanja Međunarodnog dana vidljivosti trans osoba. Trans osobe u Crnoj Gori i dalje doživljavaju nasilje u raznim oblicima, neprihvatanje u porodici, školi, poslu, na ulici – i dalje, nismo u potpunosti vidljivi/e, upravo zbog društvenog nasilja koje nas svrstava na marginu društva. Ovom izložbom, željeli_e smo da prikažemo naše živote, naša lica, naša iskustva, te naš put ka oslobođenju i osnaženju. Izložba predstavlja seriju priča 10 transrodnih i rodno varijantnih osoba iz Crne Gore, koje kroz fotografije govore o uticaju društva na naše živote, kao i o prihvatanju sebe i oslobađanju od društvenih okova.

Izložba je drugi autorski rad mlade studentkinje psihologije, aktivistkinje, feministkinje, umjetnice i članice organizacija Asocijacija „Spektra“ i LGBTIQ Asocijacija „Queer Montenegro“, Marije Jovanović. Marija se predstavila prvi put izložbom “Korak ka slobodi”, kojom su tokom Neđelje Ponosa prikazane malo drugačije žene u Crnoj Gori, lezbejke koje ponosno koračaju ka slobodi. Izložbom “Vidljivie”, Marija je pokušala da prikaže kontrast između našeg sopstvenog identiteta i onoga koje nam društvo pripisuje.

 

Written by asocijacijaspektra

Asocijacija "Spektra" je jedina trans organizacija u Crnoj Gori koja se bavi zaštitom i promocijom ljudskih prava transrodnih, rodno varijantnih i interpolnih (TIRV) osoba, osnovana u martu 2017 godine. Vizija Spektre je društvo u kojem sve osobe uživaju jednaka prava i tretman, te u kojem su svi naši identiteti i tijela poštovani, a naše razlike slavljene. Naša misija je da stvorimo jak, vidljiv, javno prepoznat pokret trans, inter i rodno varijantnih (TIRV) osoba koje će imati uticaja u odlučivanju o svojim ljudskim pravima i biti pokretačka snaga koja će dovesti do potpunog poštovanja ljudskih prava TIRV osoba i donijeti poboljšanje kvaliteta života TIRV osobama u Crnoj Gori. “Spectra” is the only trans-led organization in Montenegro, founded in March 2017. Our vision is a society where all persons enjoy equal rights and treatment and all identities and bodies are respected. Our mission is to create a strong, visible and influential movement which will aim to bring a complete respect of human rights of trans and intersex persons.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s