Seminar za članove/ice Radne grupe za nacrt Zakona o pravnom prepoznavanju roda baziranog na samoodređenju

Nakon Svečanog otvaranja povodom početka rada Radne grupe za nacrt Zakona o pravnom prepoznavanju roda baziranog na samoodređenju, Asocijacija Spektra je 05. i 06. jula organizovala Seminar edukativnog i interaktivnog sadržaja, kako bi svi/e članovi/ice bili/e upoznati/e sa suštinom, ciljem i neophodnošću usvajanja koju ovaj Zakon nosi.

Podsjećamo da  kreiranje Zakona o pravnom prepoznanju roda baziranog na samoodređenju je obaveza koja proističe iz Strategije za unapređenje kvaliteta života LGBTI osoba za period 2019-2023. godine, koju sprovodi Vlada Crne Gore. Na osnovu Strategije, Zakon je potrebno usvojiti do kraja 2023. godine. Ovo zakonsko rješenje je predstavlja zaokruživanje pravnog okvira u odnosu na ljudska prava LGBTI osoba, koje će transrodnoj zajednici obezbijediti pravo na promjenu oznake pola u ličnim dokumentima bez uslovljavanja sterilizacijom, što predstavlja grubo kršenje prava na privatnost, tjelesni i lični integritet, ali i dostojanstven život.

Seminar je otvorio naš Džoli sa edukativnom prezentacijom, koja je između ostalog, upoznala članove/ice sa razlikama između roda i pola, koje predstavljaju zanemaren koncept u postojećem obrazovnom sistemu, ali bivaju nerijetko zanemarene i u naukama medicine i biologije. Ovaj propust zapravo predstavlja polazište manjka razumijevanja, a kasnije i diskriminaciju koju transrodne i interpolne osobe doživljavaju u svim sferama života.

Nakon ovog dijela prezentacije, gdje su učesnici/ce upoznati/e sa pojmom rodnog identiteta, Džoli se okrenuo važnosti koju za sobom nosi njegovo prepoznavanje – naročito kad je zakon u pitanju. U skladu sa tim lična dokumenta, kao pravni dokaz nečijeg fizičkog i pravnog postojanja moraju biti usklađena sa pravom na samomodređenje

Transordne i interpolne osobe se neminovno susrijeću sa nasiljem, odbijanjem, nepovjerenjem i svakodnevnim neprijatnostima zbog nemogućnosti da promjene oznaku pola i matični broj u svojim ličnim dokumentima. Sve ovo dovodi do nemogućnosti ili pak odbijanjem (iz straha i otpora) vođenja normalnog života za (od strane) transrodne ili interpolne osobe.

Jedino rješenje koje se nudi transrodnim osobama, u Crnoj Gori jeste medicinska intervencija „prilagođavanja pola“ koja iziskuje sterilizaciju. Ova operacija je izuzetno opasan i invazivan proces te nijedna osoba ne bi smjela biti „natjerana“ da kroz nju prođe, kako bi joj se priznao identitet. Iz tog razloga, između ostalih, Džoli naglašava vrijednost samoodređenja:

„Ono što je važno jeste da se držimo te vrijednosti koja predstavlja samoodređenje. Niko od vas ne bi htio da mora da uradi nešto sa svojim tijelom što ne bi htio/htjela, bilo hirurški ili hormonski da bi dobili jedan papir koji će Vam spasiti glavu od gomilu problema, diskriminacije i nasilja.“

Nakon Džolijeve uvodne prezentacije učesnicia/cama predstavljen je program „Živa biblioteka“, u okviru koje su Nikola Ilić i Dante Ognjanović, iz pozicije transrodnih osoba, ispričali dio svoje životne priče i proces odrastanja. Žive biblioteke možete pronaći i na našem YouTube kanalu.

Za kraj prvog dana, ugostili smo Danijela Kalezića, predsjednika Upravnog odbora, Spektrine savezničke organizacije Queer Montenegro. Danijel je sa nama podijelio cjelokupno iskustvo izrade nacrta Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, ali i izazovnom procesu zagovaranja za ovaj Zakon i dugoiščekivanoj pobjedi, koja je uslijedila 01.07. 2020. godine, kada je isti izglasan u Skupštini Crne Gore.

Drugog dana Seminara, diskusija je otišla u stručnom pravnom pravcu. Pravnici/ce Mr Milorad Marković i Nataša Boškova podijelili su svoje iskustvo sa nacrtom ciljnog Zakona i dali/e svoj uvid u neophodnost postojanja istog u Pravnom poretku svake zemlje.

Nataša Boškova, pravnica iz Sjeverne Makedonije, vodila je slučaj trans muškarca koji je državu Sjevernu Makedoniju tužio Evropskom sudu za ljudska prava radi povrede prava na privatnost i porodični život. Iskustvo ovog slučaja i pobjeda osobe X u Strasburu predstavlja značajan iskorak, vidljivost i napredak za pravno prepoznavanje roda bazirano na samoodređenju. Ovaj slučaj bio je osnova izrade nacrta Zakona o rodnom identitetu u Sjevernog Makedoniji, ali je isti nažalost pao zbog pojave struja antirodnog narativa. Nataša je, u kontekstu ovoga podijelila svoje savjete u procesu zagovaranja ovog Zakona, kako bi se izbjegle greške u kako bi bili spremni na izazove koji će neminovno uslijediti.

Nataša je sa članovima/cama podijelila i istraživanje koje je rađeno 2018. godine u Sjevernoj Makedoniji nad transrodnom zajednicom.

„Istraživanje je pokazalo da je problem sa ličnim dokumentima i pogrešna identifikacija najčešći problemi sa kojima se susreću transrodne osobe. Ovi problemi se javljaju u različitim situacijama, institucijama, agencijama i organizacijama u kojima su za identifikaciju korisnika neophodna lična dokumenta. Dokumentovane su situacije koje su stresne i ponižavajuće, a koje se dešavaju u svakodnevnim operacijama, kao što su odlazak u banku, zdrastvenu ustanovu, korišćenje javnog prevoza ili susret sa policijom.“ istakla je Nataša.

Uslijedilo je predavanje pravnika Mr Milorada Markovića, koji je ko – autor publikacije: Pravno prepoznavanje rodnog identiteta u pravnom sistemu Crne Gore. U okviru ove publikacije nalazi se i prijedlog nacrta Zakona o pravnom prepoznavanju roda baziranog na samoodređenju.

Milorad je sa grupom podijelio detalje i proces pisanja prijedloga nacrta Zakona, ali i inspiraciju da bude dio ovog procesa. Naglasio je da je porodični život i pravo djeteta nešto što mu je dalo lični uvid u važnost vrijednosti samoodređenja, iz koje proističe i sigurnost, mentalno i fizičko zdravlje svih ljudi koji će biti njegovi korisnici/ce.

Na konto potencijalnih zloupotreba, Milorad je naglasio:

„Mi zakone ne pišemo da bi se oni zloupotrebljavali; nijedan zakon se ne piše u tu svrhu. Neminovno će postojati kontrolni mehanizmi pravnog sistema koji će spriječiti zloupotrebe.“

Seminar je završen tako što su članovi i članice podijelili/e svoje iskustvo sa Seminara i očekivanja koja imaju od rada na ovom zadatku. Svi su izrazili želju da ulože trud i napor da ovaj zakon bude reprezentativan i usvojen kako bi njegovi budući korisnici i korisnice unaprijedili/e svoje živote onako kako dolikuje svakom slobodnom građaninu/ki.

O nastavku rada Radne grupe za nacrt Zakona o pravnom prepoznavanju roda baziranog na samoodređenju bićete informisani/e na našim društvenim mrežama i putem svih dostupnih medijskih kanala.

Ovim putem želimo da se zahvalimo svim članovima i članicama na inspirativnom i korisnom početku ovog procesa, koji za našu zajednicu znači jedan veliki korak ka svijetlijoj i boljoj budućnosti gdje će strahovanje od nasilja, neprijatnosti i diskriminacija biti mrlje u prošlosti i gdje ćemo biti slobodni/e da živimo svoje identitete. Zahvaljujemo se i svim saveznicima/cama, saradnicima/cama i medijima koji su u ovom procesu od njegovog samog začetka sa nama. Zaista se nadamo najboljem mogućem ishodu, a pored nade spremni smo da zasučemo rukave kako bi ovaj Zakon bio usvojen do 2023. godine.

Postavi komentar