Dom zdravlja Podgorica ubuduće bi trebalo da preduzme mjere za smanjenje transfobije, povećanje tolerancije i sprečavanje diskriminacije prema transpolnim i transrodnim osobama u oblasti pružanja zdravstvene zaštite, naveo je u preporuci zamjenik ombudsmana Siniša Bjeković.

DZ Podgorica

Zamjenik ombudsmana Siniša Bjeković utvrdio je da je postupanje dvoje medicinskih radnika iz podgoričkog doma zdravlja Novi blok Zabjelo prema transrodnoj osobi nepoželjno i predstavlja oblik diskrimacije – uznemiravanje koje je u vezi sa povredom prava na privatnost, jer su joj se iščuđavali i smijali što je došla da primi hormonsku terapiju za prilogođavanje pola.

Bjekoviću je transrodna osoba ispričala da je otišla da izvadi krv i primi terapiju, te da je, dok je bila u hodniku, medicinska tehničarka rekla medicinskom tehničaru “uz čuđenje i glasno smijanje” da je riječ o transrodnoj osobi.

Podnositeljka pritužbe je negodovala i što je medicinska tehničarka otkrila informacije koje se tiču njene terapije pred kolegom, grubo kršeći pravo na njenu privatnost, jer strahuje da bi dalje širenje te priče moglo da je dovede u nezgodnu situaciju.

Ranije je, kako je navela, više puta bila žrtva nasilja.

OBJAŠNJENJE

“Zaštitnik nalazi da organ (podgorički Dom zdravlja) na koji se odnosi pritužba nije pružio uvjerljive dokaze kojima se opovrgavaju tvrdnje podnositeljke. Dom zdravlja Podgorica ubuduće treba da preduzme mjere za smanjenje transfobije, povećanje tolerancije i sprečavanje diskriminacije prema transpolnim i transrodnim osobama u oblasti pružanja zdravstvene zaštite”, naveo je u preporuci Bjeković.

Zatražio je, takođe, da pozovu na sastanak podnositeljku pritužbe i predstavnike trans organizacije koja štiti prava ove populacije kako bi neposredno saznali sa kakvim se problemima ove osobe suočavaju u svakodnevnom životu, kao i kako je na transrodnu osobu uticala data situacija.

Sudeći prema ocjeni Bjekovića, on nije zadovoljan izjašnjenjem podgoričkog doma zdravlja tokom ispitnog postupka. Nijesu se, kako je rekao on, osvrnuli na navode transrodne osobe da su se medicinski radnici ismijavali vrsti terapije koju prima i njoj samoj, što je bio predmet pritužbe.

Iz Doma zdravlja Podgorica su mu samo kazali da u konkretnom slučaju ustanova nije učinila lične podatke dostupnim javnosti, niti ih na bilo koji drugi način nepropisno obrađivala.

“Odnosi između zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika i građanina, prilikom sprovođenja zdravstvene zaštite, zasnivaju se na međusobnom uvažavanju, povjerenju i očuvanja dostojanstva ličnosti”, naveli su oni.

Dodali su i da je transrodna osoba navela pogrešne podatke koji se odnose na imena zaposlenih zdravstvenih radnika, na što im je Bjeković odgovorio da su joj, zapravo, te podatke saopštili medicinski tehničari.

NEPRIHVATLJIVO

“Samo konstatuju da su dati pogrešni podaci koji se odnose na imena medicinskih tehničara, što je dodatni razlog bio za ispitivanje da li je postupanje medicinskih radnika u suprotnosti sa kodeksom…”, negodovao je Bjeković.

Istakao je da su medicinski tehničari dali pisane izjave povodom konkretne situacije i zaštitniku prava pacijenata i direktoru ustanove, ali da njemu nijesu dostavljene na uvid.

“Nije dostavljena informacija, odnosno dokaz o utvrđivanju odgovornosti ili eventualno pokrenutom disciplinskom postupku protiv medicinskih radnika, što je neprihvatljivo za ispitni postupak koji je vođen pred ovom institucijom”, istakao je on.

Kazao je da je zato identitet medicinskih radnika ostao nepoznat. Bjeković je zaključio da je neprihvatljivo da u situaciji kada država čini brojne napore na unapređenju vidljivosti LGBTIQ zajednice i na promociji jednakosti, medicinski radnici vrijeđaju prava transrodne osobe, prenosi Pobjeda.

Izvor: FOS Media

Written by asocijacijaspektra

Asocijacija "Spektra" je jedina trans organizacija u Crnoj Gori koja se bavi zaštitom i promocijom ljudskih prava transrodnih, rodno varijantnih i interpolnih (TIRV) osoba, osnovana u martu 2017 godine. Vizija Spektre je društvo u kojem sve osobe uživaju jednaka prava i tretman, te u kojem su svi naši identiteti i tijela poštovani, a naše razlike slavljene. Naša misija je da stvorimo jak, vidljiv, javno prepoznat pokret trans, inter i rodno varijantnih (TIRV) osoba koje će imati uticaja u odlučivanju o svojim ljudskim pravima i biti pokretačka snaga koja će dovesti do potpunog poštovanja ljudskih prava TIRV osoba i donijeti poboljšanje kvaliteta života TIRV osobama u Crnoj Gori. “Spectra” is the only trans-led organization in Montenegro, founded in March 2017. Our vision is a society where all persons enjoy equal rights and treatment and all identities and bodies are respected. Our mission is to create a strong, visible and influential movement which will aim to bring a complete respect of human rights of trans and intersex persons.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s